Pagina de pornire

luni, 24 mai 2010

M-am surprins pe mine insumi..

    Acu cateva zile, cu ocazia ultimei sedinte a cursului foto la care am participat de curand, unul dintre colegii mei, a spus ceva ciudat pe alocuri, dar in sine adevarat.. si anume "m-am surprins pe mine insumi!"
    Pe moment reactia mea si implicit si a colegilor mei s-a rezumat la un ras relaxat, haios.. insa in sinea mea.. simteam ca pe undeva acel domn, spusese un mare adevar.. Abia pe drum spre casa am inceput sa "diger" mai mult problema.. si sa "patrund" mai vanjos esenta celor rostite.
    M-am surprins pe mine insumi.. si nu in sensul intrecerii unor asteptari initiale mai presus sau mai prejos decat ceea ce am fi estimat noi despre propria persoana.. ci suprinderea sinelui intr-o ipostaza anume - reala. Privirea sinelui prin prisma propriilor ochi.
    Suna cel putin interesanta aceasta perspectiva.. de a te surprinde tu pe tine insuti. Daca am sta sa analizam.. sau mai bine zis sa ne analizam propria imagine in oglinda, ceea ce vom vedea, nu va fi "imaginea" noastra reala. Degeaba lumea zice "mai uita-te si tu in oglinda din cand  in cand!" N-ai sa vezi nimic mai mult decat un chip ba obosit, mai melancolic.. ba vesel, ba ingrijorat. Insa nu de fiecare data la fel.. nu de fiecare data ACELASI. Si prin urmare, nu acelasi TU. Vei fi tu, mereu in alte ipostaze. Vei incerca mereu sa iti imbunatatesti imaginea, cu scopul real de a-ti imbunatati "imaginea interioara". Pentru ca mereu tendinta va fi de a nu accepta in totalitate ceea ce vedem.. de a distorsiona "chipul din oglinda" aplicand poate zambete false, poate strambaturi mai haioase, poate altceva.
    Incearca insa acum acelasi exercitiu, de a te surprinde tu pe tine insuti.. insa de data asta facandu-ti o poza.. in oglinda. Nu artistica, ci doar un simplu instantaneu.. instantaneul unui om relaxat. Si apoi cerceteaza cu atentie poza.. abia acea imagine iti va reflecta adevarata personalitate. Adevaratul chip. Abia acea "oglinda" vei fi tu. Nu crispat in fata unui alt fotograf, nu influentat de imprejurarile existente. Doar tu, cum esti.. in realitate... Pentru ca aparatul nu minte, photoshop-ul nu "ajusteaza".. iar fotograful nu influenteaza.
    Eu mi-am facut tema.. si fara sa vreau.. am realizat exact ceea ce afirma colegul de mai sus.. m-am surprins pe mine insumi.. fara absolut nici o intentie. M-am surprins eu pe mine, vazandu-ma in ipostaza mea reala.. si m-am surprins prin aparat, fiind practic propriul meu fotograf. Ca sa zic asa, a fost o dubla "surprindere". Neintentionata, normal!.. dar reusita. 
    Profesorul meu de la curs, un om doxa in ale fotografiei..  spunea despre "imaginea" mea: "nu te-am vazut niciodata asa.. senina si calda! Mereu erai sau prea obosita, sau cu o veselie exagerata. Insa niciodata asa!".  Si analizand si eu, la randul meu.. propria-mi "oglinda".. trebuie sa recunosc ca este adevarat. Am reusit sa ma suprind pe mine insumi..
    Asa ca merita sa incercati si voi.. veti ramane cu siguranta surprinsi :)

Carmenu,
blogger-itza surprinsa de aparat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Turisti pentru Romania

Doi ochi si un aparat foto